Naamlijst van houtige gewassen en vaste planten

Introductie

De "Naamlijst van houtige gewassen" en "Naamlijst van vaste planten" bevatten de wetenschappelijke voorkeursnamen en meest gebruikte synoniemen en handelsaanduidingen van bijna 45.000 houtige boomkwekerijgewassen en 30.000 vaste planten die in Europa en grotendeels ook in de VS worden verhandeld. In totaal zijn er meer dan 95.000 namen geregistreerd. Het belangrijkste doel van de lijsten is om wereldwijde uniformiteit te krijgen in de naamgeving van houtige gewassen en vaste planten. Het gebruik van één naam in de vorm van de wetenschappelijke voorkeursnaam is daarvoor de basis. Als iedereen deze voorkeursnaam hanteert (eventueel in combinatie met handelsnamen), dan zorgt dit voor een betere communicatie. Het is daarom zeer verheugend dat de "Naamlijst van houtige gewassen" en de "Naamlijst van vaste planten" door de ENA (European Nurserystock Association) worden erkend als de Europese standaard voor wat betreft de naamgeving van boomkwekerijproducten. De Naamlijst van vaste planten is bovendien door de ISU (Internationale Stauden Union) en de PPA (Perennial Plant Association – in de Verenigde Staten) erkend als de officiële standaard.

Het is de uitdaging om deze naamlijsten een plaats te geven binnen het spanningsveld tussen wetenschap en praktijk. Enerzijds is het essentieel om internationale wetenschappelijke afspraken te volgen, anderzijds moet er in de praktijk goed mee te werken zijn. De afspraak is om elke vijf jaar weer een nieuwe editie van de naamlijst uit te geven. Hierin worden de namen van het nieuwe handelssortiment opgenomen, maar ook kleine correcties and breed geaccepteerde taxonomische veranderingen van namen doorgevoerd.

Voor de juiste naamgeving zijn vele nieuwe standaardwerken geraadpleegd; achter in het boekje staat een uitgebreide up-to-date literatuurlijst. Elke verandering of toevoeging is apart geregistreerd en verantwoord in een database. Bovendien zijn ook de nieuwe richtlijnen van de in 2016 uitgekomen "International Code of Nomenclature for Cultivated Plants" gevolgd (zie Hoofdstuk: Verantwoording).

Daarnaast hebben vele andere mensen en instanties een bijdrage geleverd aan de samenstelling van deze nieuwe editie van de naamlijsten. De belangrijkste zijn genoemd op één van de voorpagina’s, maar velen staan daar niet bij, bijvoorbeeld specialisten die aanvullingen en correcties hebben ingestuurd en kwekers die bescherming van hun cultivar of merknaam hebben opgegeven. Alle genoemde en niet genoemde personen, bedrijven en instanties, die hebben meegewerkt aan deze lijst, worden zeer hartelijk bedankt voor hun onmisbare bijdrage.

Ir. M.H.A. Hoffman (taxonoom)

to top